lunes, 28 de abril de 2014

I QUÉ HI HA DEL CARÀCTER? - CATALÀ

Article escrit per Kathy Schütz titulat "I què hi ha del caràcter?" publicat al diari de Mallorca i la revista Mallorca Kids


Article escrit per Kathy Schütz titulat "I què hi ha del caràcter?" publicat al diari de Mallorca i la revista Mallorca Kids

I què hi ha del caràcter?

És excel lent i previsor que els pares ens preocupem per proporcionar la millor educació possible per als nostres fills. Cada vegada s´exigeixen més competències i coneixements per aconseguir el lloc de treball desitjat .... Batxiller, màster, post-màster, doctorats .... I amb un món cada vegada més plural hem agregat els idiomes a la nostra llista d´aprenentatges necessaris, en molts casos, indispensables per assolir les fites professionals que desitgem.

També ens preocupem per donar-los una bona alimentació, una dieta ben equilibrada que nodreixi i mantingui forta en salut als nostres fills. Afegim a la nostra llista una disciplina esportiva que a més de mantenir-los en forma els oferirà els beneficis d´aprendre a tenir disciplina.

Si fos a donar un lloc de treball i es presentaran dues persones amb estudis i coneixements similars a qui escolliria? Sens dubte el que millor caràcter tingués.
Almenys conflictiu, a aquell que sabés millor escoltar, a qui sabés expressar-se sense perdre el control, al més prudent, fiable, a qui més seguretat i confiança en si mateix tingués i perquè no al més simpàtic i alegre.

I què hi ha del caràcter?, D´on s´obté?, Naixem amb ell?, Pot canviar?
L´educació del caràcter no està institucionalitzada i més fa molt temps que ha estat desvalorada. Molt d´ell s´aprèn dels pares o de les persones que passen molt de temps amb els nostres fills. És a dir que s´aprèn de petit i s´imita. I es ve imitant per generacions. Repetim i repetim com en un cicle viciós les virtuts i defectes dels nostres.
És comú escoltar "així sóc jo", "sóc com sóc" com si fos una sentència. Resignats acceptem amb passivitat i aprenem a viure amb els nostres defectes i virtuts. 
Però si som capaços de millorar tot! som capaços d´arribar a la lluna, de millorar cada vegada més les comunicacions, el comfort, inventar màquines que volen, eradicar malalties amb medicines. Avancem en qualsevol cosa o aspecte que ens proposem perquè treballem hores al dia per a això.
 
Avançar en la "ciència" del caràcter només necessita el mateix propòsit i dedicació. Podem treballar nostre caràcter i el millor de tot és que es pot fer simultàniament a qualsevol altra activitat. El primer és observar, analitzar-i reconèixer els defectes. Acceptar que patim del que patim. Un cop localitzat un defecte no és suficient només el simple desig de canviar però sí ho és si cada dia ens proposem a avançar una miqueta.

Per això hi ha recursos útils i necessaris.

- La concentració: intenta concentrar-te en fer el que sigui que estiguis fent el millor que realment puguis.

- Aliment: alimentar cada dia la teva ment amb lectura sobre vides exemplars o temes elevats d´esperit, de valors humans, d´auto-ajuda.

- Auto anàlisi diari a la nit, reconèixer on vas tornar a fallar sense culpar ni deprimir però si pensar què vas poder haver fet millor i sobre el teu propòsit de què faràs la pròxima vegada.

No cal posar-nos metes grans n´hi ha prou amb treballar sobre un sol defecte a la vegada però incessantment fins dissoldre i després aniràs a un altre. A poc a poc s´arriba lluny sense desesperar i amb perseverança.

I l´educació del bon caracter dels teus fills?
Es donarà per imitació.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario